فرصت های تجاری با سوریه
نمودار 1 |
نمودار تغیرات تجارت ایران
طبق آمار بهدستآمده از منابع معتبر داخلی[1] نرخ صادرات ایران در سالهای 2018 تا 2020 طبق نمودار زیر سیر نزولی را همراه داشته است. بهنحویکه کشور همسایهای مثل ترکیه که از صنایع یونیک و منابع طبیعی خارقالعادهای برخوردار نیست توانسته است نرخ صادرات بیشتری از ایران داشته باشد و صادرات روبهرشدی رقم بزند. کشوری مثل ویتنام که از منابعی مثل نفت، گاز و انرژی برخوردار نیست توانسته است صادراتی حداقل 10 برابر ایران داشته باشد. نکته جالبتر اینجاست که کشوری مثل ویتنام بیش از 20 سال درگیر جنگ نظامی سنگین و پیچیدهای بوده است اما امروزه توانسته است رشد اقتصادی خوبی را برای خود رقم بزند. پاکستان دیگر کشور همسایه ایران که در تأمین منابع گاز، نفت و انرژی وابسته کشورهای دیگر است، توانسته است با وجود درگیریهای داخلی، رشد صادراتی خوبی بر خلاف ایران داشته باشد. صادرات محصولات غیرنفتی نیز میتواند بسیار سودآور، اثرگذار و بادوامتر باشد و در نهایت میتواند نرخ رشد صادرات را راحتتر افزایش دهد. با اینکه کشوری مثل ویتنام مدت بسیار زیادی درگیر جنگ نظامی بوده اما توانسته صادرات بسیار چشمگیری داشته باشد تا جایی که حجم صادرات آن چندبرابر کل بودجه کشور ماست. کشوری مثل ترکیه که از همسایگان شمالی ایران است، توانسته است گوی صادرات محصولات مصرفی را برای کشورهای همجوار از ایران برباید و صادراتی بیش از ایران پیدا کند.
رشد ارزش تجارت ایران
صادرات ایران در سال 1400 نسبت به مدت مشابه رشد بیش از 30 درصدی داشته است. یعنی حتی در شرایط تحریم هم میتوان صادرات را با شیب خوبی افزایش داد. ایران در سال 1400 با شرایط نسبتاً مشابه با سال گذشته، توانسته است صادرات خود را با کمک کشورهای جدول فوق، بیش از 30 درصد افزایش دهد. همچنین ایران با کشورهای غیر همسایه نیز ارتباطات خوبی برقرار کرده است و صادرات خوبی به آنها داشته است؛ مثل تایلند، اندونزی، هند و…
جدول 1 |
صادرات ایران به کشور های همسایه
صادرات ایران به کشوری مثل سوریه که تعرفه گمرکی بسیار کمی بر محصولات ایرانی دارد و از ارتباطات سیاسی – دیپلماسی خوبی با جمهوری اسلامی برخوردار است، از کشورهایی مثل آلمان، غنا و آفریقای جنوبی کمتر است.
نمودار 2 |
وضعیت تجارت ایران با سوریه
تجارت ایران با سوریه دارای نوسانات شدیدی بوده است. بهنحویکه در دولت قبل با وجود پایان جنگهای داخلی و خارجی سوریه حجم صادرات کاهش چشمگیری داشته است. در یک سال اخیر که دولت جدید بر روی کار آمده است با رویکرد متمایز خود صادرات به این کشور را بیش از 90 درصد رشد داده است. ظرفیت صادرات به سوریه بسیار است و ایران میتواند با رویکرد و نگاهی دقیقتر صادرات خود را به این کشور بسیار افزایش دهد.
اکنون این پرسش مطرح میشود که چرا سوریه مقصد خوبی برای رشد صادرات ایران است؟ در ادامه به برخی از دلایل انتخاب مقصد سوریه اشاره میشود:
- سطح بالای روابط دیپلماتیک میان دو کشور
- تعرفه گمرکی بسیار پایین میان دو کشور
- اعمال تعرفه گمرکی سنگین سوریه بر محصولات کشورهایی مثل ترکیه، عربستان و… که بیشترین خسارت را در جنگ با داعش به سوریه وارد کردند
- نیاز به رشد و بازسازی بسیار زیاد سوریه پس از جنگ با داعش
- عدم برخورداری از صنایع هایتک و وجود ظرفیت صادراتی برای ارسال محصولات صنعتی و هایتک[2]
- نیاز به صنایع دارویی و درمانی بسیار زیاد که از تولیدات بسیار زیاد داخلی ایران است
- توانایی صادرات خدمات (آموزشی، مهندسی و…) باتوجهبه وجود نیروی انسانی بسیار خوب در داخل کشور
[1]- گمرک جمهوری اسلامی ایران و سازمان توسعه تجارت ایران
-[2]صادرات 94 میلیون دلاری اجزا و قطعات توربینهای بخار در سال 1400

درباره مرکز اقتصاد و تجارت بینالملل
مرکز تجارت و اقتصاد بین الملل ایران بزرگترین و برترین مرکز ارائه دهنده خدمات بین المللی در زمینه تجارت و اقتصاد بین الملل بوده که از خدمات مهم و تخصصی آن ارائه آموزش های سطح بالای بین الملل با بهره گیری از بهترین اساتید بهترین متد ها و بروزترین اطلاعات منتشر شده از منابع مهم بین المللی میباشد همچنین شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر سایت مرکز را بررسی نمایید.
نوشتههای بیشتر از مرکز اقتصاد و تجارت بینالملل
دیدگاهتان را بنویسید